Fånga sporten från luften

Om man gillar att dokumentera när man själv eller någon annan åker så finns det nu en ny typ av kamera utrustning som bokstavligt talat lyfter ditt material till helt nya höjder. Det vi pratar om är självklart drönare.

Otroliga vyer

En drönare ger möjlighet att filma sporten från helt nya perspektiv. Ovan har vi en video from förra året som verkligen visar hur vackra bilder man kan få. Att se banan högt från ovan gör även att man får en bättre förståelse för dess geografi och på så sätt enklare förstår hur de tävlande kör.Det finns idag många modeller att välja bland med priser från under 5000 kronor till närmare hundra tusen kronor. Den utan tvekan största och mest kända tillverkaren är DJI men de är inte de enda på marknaden.

Automatisk styrning

Flera av de senaste drönarna från DJI kommer med så kallad Active Tracking. Detta innebär att drönaren helt själv kan följa efter och filma ett föremål eller en person den ser i bild. Här har vi ett klipp där youtubeanvändaren William Curry sätter sin DJU Phantom 4 på test när han kör omkring på sin motorcykel.

Tänk på detta

Under 2016 kom en dom som bestämde att kameran på en drönare räknas som en övervakningskamera. Detta gör det mycket svårt att få rättigheter för dem och ställer helt nya krav när det kommer till vilka tillstånd man behöver för att filma eller fota med en drönare. Konkret betyder det att man behöver söka tillstånd, oavsett om man är privatperson eller företag, varje gång man vill filma på ett ställe dit allmänheten har tillträde. Man kan i denna artikeln från IDG få en uppfattning om hur det juridiska läget just nu ser ut. Regeringen har dock uttryckt att de snabbt vill se en lagändring.Tänk även på att drönarna kan vara stora och tunga föremål som kan orsaka stor skada om det används fel. I videon nedan krockar en motocrossförare rakt in i drönaren. Allt gick bra då föraren hade på sig skyddskläder men det är en bra indikator på att man behöver ta det lite försiktigt.