HKMX http://hkmx.se Populära motorcykelsporter i Sverige Wed, 07 Sep 2022 08:59:16 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Bra verktyg att ha i sitt garage http://hkmx.se/bra-verktyg-att-ha-i-sitt-garage/ Fri, 15 Oct 2021 13:08:24 +0000 http://hkmx.se/?p=79 Tillhör du dem som ofta håller till i garaget och jobbar med olika projekt? Om detta stämmer in på dig så vet du säkert också hur irriterande det är när du inte hittar det du letar efter. Dessutom är verktyget, skruven eller det du letar efter oftast inte där du tror att det är. Detta…

]]>
Tillhör du dem som ofta håller till i garaget och jobbar med olika projekt? Om detta stämmer in på dig så vet du säkert också hur irriterande det är när du inte hittar det du letar efter.

Dessutom är verktyget, skruven eller det du letar efter oftast inte där du tror att det är. Detta kan ge upphov till irritation. Det kan också innebära att du behöver lägga onödig tid på att leta efter saker. Saker som du tror att du vet var du har.

Muttrar och skruvar

Ofta är det just muttrar och skruvar som inte finns där du tror att de ska vara. Det är irriterande, men som tur är finns det en lösning på problemet. Att köpa en sortimentbox med diverse olika små skruvar, brickor och annat som är bra att ha är en perfekt idé. Ta en titt online för att se vilken box som passar dig bäst.

Verktyg som passar

Oavsett om det är skruvar eller bultar du behöver så kan det vara en smart idé att samtidigt investera i verktyg. Passa på att köpa verktyg som är anpassade för dina skruvar. Det är väldigt smidigt att hitta allt du behöver på samma ställe.

]]>
Motocross som stort intresse http://hkmx.se/motocross-som-stort-intresse/ Sun, 24 Jan 2021 07:46:36 +0000 http://hkmx.se/?p=69 Om du har motocross som stort intresse så tror vi att du även har ett intresse av att hålla på med din motorcykel. Det är mycket kring motocross som inte har med själva körningen att göra. Det är viktigt att man har den utrustning som krävs för denna sport. Men också en motorcykel som är…

]]>
Om du har motocross som stort intresse så tror vi att du även har ett intresse av att hålla på med din motorcykel. Det är mycket kring motocross som inte har med själva körningen att göra. Det är viktigt att man har den utrustning som krävs för denna sport. Men också en motorcykel som är körduglig när man väl ger sig ut i banan.Det kan mycket väl vara så att det blir mycket tid i garaget för att fixa en körklar motocross cykel. Se till att du har allt hemma som du behöver för att kunna hålla på med din sport. Det gäller att se till så att cykeln är så körbar som det bara går och det kan bli ett antal timmar i garaget innan man kan ge sig ut för att testa sin cykel och se hur den fungerar efter man mekat en hel helg.Det är det som blir din lön när du får ta på dig din motocross utrustning, starta upp din cykel och ge dig ut i banan. All den tid som du lagt ner på din cykel är som bortblåst och du får känna av farten, ljuden, känna lukterna och framförallt köra din fantastiska motocross. Om du tävlar så är det mycket kring hela tävlingsdelen. Det är en gemenskap med andra förare men också de som är dig närmast och hjälper dig med din cykel.

]]>
Cyklar och motorcyklar – inte helt olika varandra http://hkmx.se/cyklar-och-motorcyklar-inte-helt-olika-varandra/ Fri, 10 Nov 2017 13:35:54 +0000 http://hkmx.se/?p=56 Det finns många fördelar för den som cyklat mycket i sitt liv när det kommer till att lära sig att köra motorcykel. De med stor erfarenhet av cykling brukar nämligen inte ha några större problem att manövrera en motorcykel i passande storlek, eftersom de redan har mycket av tekniken som krävs med sig i bagaget.För…

]]>
Det finns många fördelar för den som cyklat mycket i sitt liv när det kommer till att lära sig att köra motorcykel. De med stor erfarenhet av cykling brukar nämligen inte ha några större problem att manövrera en motorcykel i passande storlek, eftersom de redan har mycket av tekniken som krävs med sig i bagaget.För den som cyklat mycket på en vanlig cykel, helst om man testat på lite olika varianter av cykling, så brukar det allt som oftast vara betydligt enklare att lära sig köra motorcykel. Anledningen är helt enkelt att man till mångt och mycket manövrerar en motorcykel på ett likvärdigt sätt och med samma balans, där det som skiljer främst är vikt och att en motorcykel i största allmänhet är lite klumpigare än en vanlig cykel.Har man testat på sådant som downhill-cykling och andra former av terrängcykling så har man också extremt mycket lättare att börja köra motorcross, eftersom det även i detta fall gör att man redan utsatts för en rad av de saker som blir aktuellt inom motorcrossen. Här tänker vi främst på hållning och hur man måste kunna slappna av i handleder och underarmar då tillfälle ges, då man annars kommer att bli väldigt trött och sliten i dessa muskelgrupper på kort tid.

]]>
Fånga sporten från luften http://hkmx.se/fanga-sporten-fran-luften/ Wed, 01 Feb 2017 14:54:25 +0000 http://hkmx.se/?p=50 Om man gillar att dokumentera när man själv eller någon annan åker så finns det nu en ny typ av kamera utrustning som bokstavligt talat lyfter ditt material till helt nya höjder. Det vi pratar om är självklart drönare. Otroliga vyer En drönare ger möjlighet att filma sporten från helt nya perspektiv. Ovan har vi…

]]>
Om man gillar att dokumentera när man själv eller någon annan åker så finns det nu en ny typ av kamera utrustning som bokstavligt talat lyfter ditt material till helt nya höjder. Det vi pratar om är självklart drönare.

Otroliga vyer

En drönare ger möjlighet att filma sporten från helt nya perspektiv. Ovan har vi en video from förra året som verkligen visar hur vackra bilder man kan få. Att se banan högt från ovan gör även att man får en bättre förståelse för dess geografi och på så sätt enklare förstår hur de tävlande kör.Det finns idag många modeller att välja bland med priser från under 5000 kronor till närmare hundra tusen kronor. Den utan tvekan största och mest kända tillverkaren är DJI men de är inte de enda på marknaden.

Automatisk styrning

Flera av de senaste drönarna från DJI kommer med så kallad Active Tracking. Detta innebär att drönaren helt själv kan följa efter och filma ett föremål eller en person den ser i bild. Här har vi ett klipp där youtubeanvändaren William Curry sätter sin DJU Phantom 4 på test när han kör omkring på sin motorcykel.

Tänk på detta

Under 2016 kom en dom som bestämde att kameran på en drönare räknas som en övervakningskamera. Detta gör det mycket svårt att få rättigheter för dem och ställer helt nya krav när det kommer till vilka tillstånd man behöver för att filma eller fota med en drönare. Konkret betyder det att man behöver söka tillstånd, oavsett om man är privatperson eller företag, varje gång man vill filma på ett ställe dit allmänheten har tillträde. Man kan i denna artikeln från IDG få en uppfattning om hur det juridiska läget just nu ser ut. Regeringen har dock uttryckt att de snabbt vill se en lagändring.Tänk även på att drönarna kan vara stora och tunga föremål som kan orsaka stor skada om det används fel. I videon nedan krockar en motocrossförare rakt in i drönaren. Allt gick bra då föraren hade på sig skyddskläder men det är en bra indikator på att man behöver ta det lite försiktigt.

]]>
Drömmen om en motorcykel http://hkmx.se/drommen-om-en-motorcykel/ Tue, 19 Apr 2016 13:11:52 +0000 http://hkmx.se/?p=37 Är du i mopedåldern så kan vi mycket väl förstå din längtan och drömmen om en motorcykel. Se ditt mopedåkande som en förberedelse inför ditt kommande motorcykelåkande. Även om det fartmässigt inte går att jämföra så lär du dig mycket i trafiken under dina mopedår och kommer att få det lättare när det är dags…

]]>
Är du i mopedåldern så kan vi mycket väl förstå din längtan och drömmen om en motorcykel. Se ditt mopedåkande som en förberedelse inför ditt kommande motorcykelåkande. Även om det fartmässigt inte går att jämföra så lär du dig mycket i trafiken under dina mopedår och kommer att få det lättare när det är dags att ta MC-kort.hondaDu får även kunskap i att ta hand om ditt fordon, ingen moped eller motorcykel är underhållsfri utan man måste se till så att den fungerar då man ska ut och köra. Mest jobb kan det vara innan sommarsäsongen börjar och man kanske plockar fram sin moped som stått i vinterdvala, fördelen är att man enkelt kan hitta reservdelar på nätet idag oavsett vilken modell man har. Här hittade vi Honda prylar för dig som har just det märket, men Cykelkraft som företaget heter lagerför flera olika märken så det är bara att söka sig fram till sitt märke.Ta för vana att alltid kolla upp din moped så att den är körduglig inför sommaren. Kolla så att lampor fungerar och att kedja, däck och andra delar inte är skadade på något sätt och äventyrar din färd. Man vill ju inte bli stannades flera kilometer hemifrån och måste styra hem sin moped bara för att man inte kollade upp den innan man åkte iväg. Tvätta din moped regelbundet så att den skiner när du är ute och åker, här får du bra instruktioner på hur du ska gå till väga när du ska tvätta din moped, okej det tvättas en motorcykel men förfarandet fungerar på moped också.

]]>
Superbikes http://hkmx.se/superbikes/ Thu, 04 Sep 2014 07:37:51 +0000 http://hkmx.se/?p=29 Superbikes kan man säga är MotoGP: s lilla kusin som tagit sig från botten av intresselistan till toppen! Sporten ansågs en gång i tiden vara en lam härmning av MotoGP men har tack vare hängivna fans och bra teveproduktioner blivit en populär sport att delta i och att se på. Superbikes handlar i det stora hela…

]]>
Superbikes kan man säga är MotoGP: s lilla kusin som tagit sig från botten av intresselistan till toppen! Sporten ansågs en gång i tiden vara en lam härmning av MotoGP men har tack vare hängivna fans och bra teveproduktioner blivit en populär sport att delta i och att se på. Superbikes handlar i det stora hela om modifierade motorcyklar. Man måste börja med en motorcykel som redan finns i produktion och som man kan köra på vanliga vägar. Sedan blir de tungt modifierade men utefter strikta regler.Det är en sport som fabrikörerna verkligen gillar eftersom det är ett bra sätt att marknadsföra sin produkt till motorcyklister. Därifrån kommer denna lilla slogan som summerar upp Superbikes: “Win on Sunday; Sell on Monday”, som på svenska betyder “Vinn på söndag, sälj på måndag”.Just nu pågår Superbikes World Championships och det har varit spännande från början till slut. Imorgon, fredag, avgörs mästerskapet. Man ska inte ta ut segraren i förväg, men det ser svårt ut för Sylvain Guintoli, som ligger på andra plats med 281 poäng, att ta ifatt ledaren. Tom Sykes har redan samlat på sig 325 poäng så han behöver inte ens vinna sista matchen för att hamna på prispallen. Och vi är inte de enda som tippar på Sykes. Sportbettingsajter ger Sykes 1.12 i odds medan Guintoli ligger på 8.50.Och såklart hejar vi på årets “underdog”: spanjoren Toni Elias. Han har kört bra med sitt lag “Red Devils” och satsar på en plats på prispallen i år. Han har varit nära flera gånger tidigare och efter en lång sommarvila känner han sig beredd att tackla sin favoritbana, Jerez. Vi håller tummarna för Elias!

]]>
Motorcykelgäng http://hkmx.se/motorcykelgang/ Wed, 16 Jul 2014 14:00:50 +0000 http://hkmx.se/?p=24 När du hör ordet motorcykelgäng associeras detta ofta det till något negativt. De flesta har läst om kriminella motorcykelgäng som Hells Angels och Bandidos. Nyhetstidningar rapporterar ständigt om de kriminella aktiviteter sådana gäng ägnar sig åt.Båda gängen började som vanliga motorcykelklubbar men kriminella element kom att ta över dem. Idag går kriminaliteten ofta hand i…

]]>
När du hör ordet motorcykelgäng associeras detta ofta det till något negativt. De flesta har läst om kriminella motorcykelgäng som Hells Angels och Bandidos. Nyhetstidningar rapporterar ständigt om de kriminella aktiviteter sådana gäng ägnar sig åt.MotorcykelgängBåda gängen började som vanliga motorcykelklubbar men kriminella element kom att ta över dem. Idag går kriminaliteten ofta hand i hand med medlemskap i ett av dessa gäng. I Norden har MC-krig brutit ut, framförallt i Danmark, mellan Bandidos och Hells Angels. Krigen handlar ofta om drogrelaterade frågor, till exempel om vilka som får sälja droger, var och för hur mycket.Kriminella aktiviteterDroger är kanske det man mest förknippar kriminella MC-gäng med, men MC-klubbarna ägnar sig också ofta åt illegal spelverksamhet. I flera fall har det funnits underjordiska casinon drivna av gängmedlemmar ur MC-klubbar. I Sverige är många typer av spelverksamhet illegal om de sker utanför statens monopol, varför det blivit intressant för MC-klubbarna att tjäna pengar på just illegal spelverksamhet.En positiv utveckling i den meningen att det torde kunna minska denna typ av verksamheter är den alltmer utbredda spelmarknaden på internet. Idag kan spelare spela casinospel på nätet istället för att exempelvis besöka illegala casinon.Alla MC-gäng är inte kriminellaDessvärre har den uppmärksamhet som Hells Angels och Bandidos fått lett till att alla MC-klubbar tenderar att stämplas som kriminella. De flesta MC-klubbar består dock helt vanliga killar – och tjejer – som gillar att köra MC. Ofta är det motorcykelentusiaster som bildar en klubb där de kan diskutera motorcyklar, åka på turnéer tillsammans och besöka olika motorcykelfestivaler.Det är en laglig, trevlig hobbyverksamhet som inte skadar någon. Förhoppningsvis kommer allt fler sådana grupper dyka upp och agera som en motbalans mot de kriminella motorcykelklubbarna. Först då kan ”motorcykelgäng” få en annan innebörd för gemene man.

]]>
Kända motorcykeltävlingar http://hkmx.se/kanda-motorcykeltavlingar/ Wed, 16 Jul 2014 13:53:35 +0000 http://hkmx.se/?p=19 Gillar man fart och fläkt är motorcykeltävlingar av olika slag en riktig fröjd för ögat med fordon som ofta går mycket snabbt. Runt om i världen finns en uppsjö av kända motorcykeltävlingar av alla dess slag. Även i Sverige har vi ett par tävlingar som är värda att nämna i sammanhanget.DakarrallytDakarrallyt är kanske den tuffaste…

]]>
Gillar man fart och fläkt är motorcykeltävlingar av olika slag en riktig fröjd för ögat med fordon som ofta går mycket snabbt. Runt om i världen finns en uppsjö av kända motorcykeltävlingar av alla dess slag. Även i Sverige har vi ett par tävlingar som är värda att nämna i sammanhanget.DakarDakarrallytDakarrallyt är kanske den tuffaste motorcykeltävlingen i hela världen. Under två veckor gäller det att ta sig igenom tuff terräng som ofta saknar riktiga vägar, mestadels i ökenlandskap. Trots namnet har Dakarrallyt de senaste åren körts i Sydamerika. Årets upplaga kördes i januari mellan Rosario i Argentina och Valparaiso i Chile. Som bekant tävlar inte bara motorcyklar i Dakarrallyt utan även bilar, lastbilar och fyrhjulingar.Isle Of Man TTIsle Of Man TT är troligtvis en av världens äldsta motorcykeltävlingar alla kategorier. Första upplagan kördes redan år 1907 med britten Charlie Collier som segrare, vilken hade en snitthastighet på drygt 61 km i timmen.Loppet är känt för sina många snäva kurvor, något som gör det mycket riskfyllt att köra loppet. Faktum är att under de drygt 100 år som tävlingen körts har hela 220 personer dött antingen under själva racet eller av skador som uppkommit i samband med olyckor.Novemberkåsan och Gotland Grand NationalDe två mest kända motorcykeltävlingarna i Sverige är utan tvekan Novemberkåsan och Gotland Grand National. I bägge tävlingar kör förarna på motorcyklar av typen enduro, som till viss del påminner om motocross-cyklar.Gotland Grand National går av stapeln på alla helgons dag varje år på Tofta skjutfält utanför Visby på Gotland och lockar årligen över 2 000 deltagare.Novemberkåsan, som körts ända sedan år 1915, är Sveriges äldsta motorcykeltävling. Loppet omfattar totalt 30 mil, där 20 av dessa körs på natten i mycket tuff terräng, varför Novemberkåsan ofta räknas som en riktig prövning för förarna.

]]>
Motorcross och enduro http://hkmx.se/ Wed, 16 Jul 2014 13:50:32 +0000 http://hkmx.se/?page_id=15 Motorcross och enduro är två grenar inom motorcykelsporten som är relativt populära i Sverige. Motorcrosscyklar och endurocyklar liknar varandra ganska mycket, dock finns det en del skillnader. Motorcross körs först och främst på en speciell jord- och grusbana som ofta är starkt kuperad, vilket innebär en hel del hopp. Inom motocrossen finns tre olika tävlingsklasser,…

]]>
Motorcross och enduro är två grenar inom motorcykelsporten som är relativt populära i Sverige. Motorcrosscyklar och endurocyklar liknar varandra ganska mycket, dock finns det en del skillnader.

Motorcross körs först och främst på en speciell jord- och grusbana som ofta är starkt kuperad, vilket innebär en hel del hopp. Inom motocrossen finns tre olika tävlingsklasser, nämligen MX1, MX2 och MX3.Enduro tillhör troligtvis en av de absolut tuffaste motorsporterna alla kategorier då sporten körs ute i skog och mark i tuff terräng. Den mest kända endurotävlingen i Sverige är utan tvekan Novemberkåsan som körs på ofta leriga och små skogsstigar. Loppet omfattar totalt tre etapper om tio mil vardera, där en etapp körs dagtid medan körs i mörker under kvällen och natten.Novemberkåsan är också Sveriges äldsta motortävling då loppet körts sedan 1915. En annan känd endurotävling är Gotland Grand National, som också körs under senhösten, nämligen på alla helgons dag.

]]>